Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για όλη την εργασία που παρέχεται προς τους ψυχικά ασθενείς. Άλλη μια επιστολή διαμαρτυρίας.

Μετά την ανάρτησή μας με θέμα: Να αρχίσουμε το θλιβερό απολογισμό ? συνεχίζουμε να δημοσιοποιούμε επιστολές από φορείς ψυχικής υγείας και μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συνέχιση του έργου τους, λόγω των περικοπών στη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αυτή τη φορά, στο http://psi-action.blogspot.com , λάβαμε μια επιστολή από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας: Πληροφορίες: http://www.ekpse.gr/

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας ιδρύθηκε το 1981 και από τότε έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία και έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην χώρα μας. Η Εταιρία επιδιώκει πρωτίστως την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

Οι υπηρεσίες που παρέχει καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου αναπτύσσονται και συγκεκριμένα, του Νομού Φωκίδας και όμορων νομών, του Νομού Φθιώτιδας, του Νομού Έβρου και ευρύτερα της Θράκης, του Νομού Αττικής και ιδιαίτερα του Δήμου Καλλιθέας και Πειραιά.”

Η επιστολή συνεχίζεται με την περιγραφή των υπηρεσιών που παρέχονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που διαμένουν στους παραπάνω νομούς της χώρας μας. Εμείς, αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιες από αυτές: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Υπηρεσίες Παιδοψυχιατρικής, Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Υπηρεσίες Ενηλίκων (Κινητές Μονάδες Ψυχιατρικής Περίθαλψης, Υπηρεσία Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι, Οικοτροφεία Αποκατάστασης χρόνιων ψυχωτικών, Προστατευόμενα Διαμερίσματα), Υπηρεσίες Πρωτογενούς Πρόληψης σε συνεργασία με τα σχολεία (πρότυποι παιδότοποι, ομάδες γονέων, ομάδες εφήβων), Υπηρεσίες Αγωγής Υγείας στην Κοινότητα, Δραστηριότητες Κοινωνικής και Επαγγελματικής αποκατάστασης.. Επίσης,, η Εταιρία δραστηριοποιείται και ως εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνοντας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική (σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και τέλος, έχει αναλάβει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού των νέων οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας.

Η επιστολή συνεχίζεται περιγράφοντας τα προβλήματα:

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες, η Εταιρία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα λειτουργεί με χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας πάντα να βοηθήσει τον πληθυσμό με εξειδικευμένη εμπειρία και ποιότητα.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο αδιαφορεί για όλη την εργασία που παρέχεται προς τους ψυχικά ασθενείς και όχι μόνο περικόπτει κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό αλλά καθυστερεί και τις τριμηνιαίες χρηματοδοτήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι της Εταιρίας να διανύουν τη χρονιά αυτή, τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι και φυσικά να εκκρεμούν και όλες οι πληρωμές των ανελαστικών δαπανών, όπως ενοίκια, διατροφή των ασθενών, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα γιατί οι ψυχικά ασθενείς είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα πληθυσμού και η εργασία μαζί τους προϋποθέτει ψυχική ηρεμία και σταθερότητα. Όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας φέρνει εκνευρισμό και ανασφάλεια και στους θεραπευτές αλλά και στους θεραπευμένους που για άλλη μια φορά νιώθουν παραμελημένοι και εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία.”

Φαίνεται πως οι φορείς ψυχικής υγείας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Περιμένουμε να δούμε μέχρι πότε το Υπουργείο Υγείας θα αδιαφορεί για την κατάσταση και πότε θα αποφασίσει να δώσει μια λύση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates