Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Σωματείο "Αυτοεκπροσώπηση"


Το Σωματείο Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας "Αυτοεκπροσώπηση" αποτελεί αναγνωρισμένο σωματείο από το 2007. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία ομάδας αυτοβοήθειας σε συνεργασία με μέλη του European Network of (ex-)Users and Survivors of Psychiatry (ENUSP)
.

Εκπρόσωπος του Σωματείου εκφώνησε την παρακάτω ομιλία στην Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση:

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

θα ήθελα, πριν πω δύο λόγια για την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σήμερα, να κάνω μια παρένθεση και να πω δυο λόγια για το σωματείο που είμαι πρόεδρος Το σωματείο χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» είναι ένα σωματείο που αποτελείται αποκλειστικά από χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου και έχει ως σκοπό την ψυχοκοινωνική επανένταξη καθώς και την ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση με όρους κοινωνικής ισότητας. Το σωματείο δεν στηρίζεται σε συγγενικά πρόσωπα χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας αλλά χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητη και αυτόνομη δράση του σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες.

Τώρα όσο αφορά την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν σήμερα τα οικοτροφεία και οι ξενώνες των ιδιωτικών δομών αλλά και των δημοσίων είναι πολύ πέρα από αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ότι είναι ιδανικές. Τα προβλήματα πολλά και μεγάλα. Η υποχρηματοδότηση των δομών αυτών είναι διαρκής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι πλέον χαμηλής ποιότητας και τα λειτουργικά έξοδα των δομών πολλές φορές κάνουν μήνες για να εξοφληθούν. Εκτός από το οικονομικό, δηλαδή την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των δομών στην ώρα τους, υπάρχει και το ζήτημα της διαβίωσης των ενοίκων των δομών αυτών στην καθημερινότητα τους. Που σημαίνει ότι υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να επιστρέψουν οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας πίσω στα άσυλα που έχουν κλείσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και για την κοινωνία γενικότερα. Ακόμα υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν γίνονται εκδηλώσεις μέσα σε αυτές τις δομές, αλλά καταργούνται και οι έξοδοι για ένα απλό καφέ ή μια εκδρομή ή ολιγοήμερες διακοπές στην εξοχή το καλοκαίρι. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα την ψυχολογική υγεία του ενοίκου ο οποίος πιστεύει πως αυτός ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση και μπορεί να του προκαλέσει εύκολα κάποια υποτροπή. Όπως καταλάβατε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους χρήστες υπηρεσιών των δομών αυτών.

Ελπίζω με τη σημερινή συνάντηση τόσων πολλών φορέων από όλες τις οργανώσεις των επαγγελματιών, των γονέων, των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των υπουργείων, των συνδικαλιστικών φορέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να βγει κάτι θετικό από αυτήν την ημερίδα και να συμβάλουν στην λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ψυχική υγεία. Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας να αφήσει στην άκρη την πολιτική που ασκεί τώρα όσο αφορά την ψυχική υγεία και να σκύψει στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική πολιτική του και η οποία θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση - ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή αρχή ;) Θα πρότεινα αναδημοσίευση ή αναφορά στα μπλογκ όλων μας...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates