Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Φτάνει πιά!


Άνθρωποι και Ποντίκια (video από το psi-action)






ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ηλεκτροσόκ ... στη μεταρρύθμιση (από την Ελευθεροτυπία)

Το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταρρέει. Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που έσπασε το απόστημα και ξεχύθηκαν στο φως οι εικόνες της φρίκης από το κολαστήριο της Λέρου. Εκτοτε έγιναν βήματα, οι κλειστές πόρτες των ασύλων άνοιξαν και κάποιοι από τους ψυχικά πάσχοντες βρέθηκαν -σε οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα- σε πιο ανθρώπινες συνθήκες. Ομως, η αδιαφορία και η αναλγησία που δείχνει γι' αυτούς τους ανθρώπους το κράτος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί το όλο εγχείρημα στο σημείο μηδέν.


Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που αυτά έπεσαν, ενώ ο κίνδυνος για επιστροφή σε ασυλικού τύπου περίθαλψη μοιάζει να είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από παντού: χρέη και τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια ψυχιατρεία. Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης. Θεραπευτικές δομές που βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ασθενείς που προσλαμβάνουν το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ακόμη πιο άσχημα τα νέα από την Κομισιόν, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: η Επιτροπή διέκοψε τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Ψυχαργώς. Η δήλωση στην «Ε» εκ μέρους της Σαντάλ Χιουτζ, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών, είναι κατηγορηματική: «Εξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το σοβαρό έλλειμμα της χρηματοδότησης από τον δημόσιο προϋπολογισμό των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Το έλλειμμα θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων αυτών. Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».

«Συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών» διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στην Ελευθεροτυπία:
Ηλεκτροσόκ ... στη μεταρρύθμιση

Με την ευκαρία, το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε ποτέ στο γιατί εξέδωσε δελτίο τύπου υποστηρίζοντας ότι "αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια», αφού έλαβε υπόψην της, την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τομέα αυτό"....και καταλήγει στο ότι "Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, ο χώρος θα εξυγιανθεί και θα απαλλαχθεί πλήρως από τις αμαρτίες του παρελθόντος".

Πληροφορίες εδώ: Ποιος Ψεύδεται ;

Από τις αμαρτίες του παρόντος, ποιος θα μας απαλλάξει;

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Όσες φορές και να επαναλαμβάνονται μαρτυρίες, οι πληροφορίες, τα στοιχεία
που αφορούν το πολύ σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα δεν παύουν και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, είτε τον αφορά επί προσωπικού είτε όχι. Κάνετε πολύ καλά που το συντηρείτε ,
σας συγχαίρω γι αυτό και εκτιμώ πάρα πολύ την κοινωνική προσφορά σας.

Εγώ όμως εν κατακλείδι, κρατώ το ότι
¨"Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».
Απο κει θα έλθει η λύση. Είναι η μοναδική ελπίδα .Η Κυβέρνηση (δεν ξέρω αν θέλει τελικά) μ' έχει πείσει όμως ότι είναι ανίκανη να το διαχειριστεί.

http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

λυγερη:

Η ανικανότητα είναι δεδομένη. Τελικά όμως δεν υπάρχει και θέληση.

Το Υπουργείο έχει σκοπό να κλείσει τις μονάδες και ψάχνει τον τρόπο να μειώσει το πολιτικό κόστος αυτής της κίνησης. Με συκοφαντίες και με κατηγορίες προς το παρόν. Στο μέλλον, με μερικούς κατευθυνόμενους διαχειριστικούς ελέγχους και τη βοήθεια των ΜΜΕ, μπορεί να τα καταφέρει. Θα βρουν κάποιο τρόπο να παρακάμψουν και την Ε.Ε. Σε αυτά είναι καλοί.

Εδώ δεν δίστασαν να εκδώσουν δελτίο τύπου με ψευδείς πληροφορίες. Και μετά την αποκάλυψη ότι συνεχίζεται η αναστολή της χρηματοδότησης, απόλυτη σιωπή.

Πριν λίγες μέρες η επιθεώρηση εργασίας "επισκέφθηκε" κάποιους φορείς, επειδή δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Εντελώς τυχαία είναι οι φορείς που διαμαρτύρονται για την κατάσταση και έχουν μια ιστορία πίσω τους.

Η ευρηματικότητα τους εξαντλείται σε τέτοιες πρακτικές. Η φαντασία στην εξουσία, που λέμε και στο video του post.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates