Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Επιτροπή του Υπουργείου εγκαλεί ...το Υπουργείο


Για πλημμελή φροντίδα χιλιάδων ψυχικά πασχόντων, παρατεινόμενο στρες υπό το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας και αύξηση του κινδύνου υποτροπών και επανόδου των ασθενών στα ψυχιατρεία, εγκαλεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδια επιτροπή του... Υπουργείου!


Συγκεκριμένα, σε πόρισμα που εξέδωσε προχθές η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον Υφυπουργό κ. Μ. Σαλμά και τη Γενική Γραμματέα κ. Μ. Τροχάνη, επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα:

Η ειδική επιτροπή «παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα καταγγέλλονται και συμβαίνουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης».

Από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι «βασικές αρχές φαίνεται να μην τηρούνται σήμερα, με νομικό αποτέλεσμα την παραβίαση της νομιμότητας και ουσιαστικό αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας».

Οι περισσότερες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα- ξενώνες, οικοτροφεία, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας και κέντρα ημέρας- «αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν, να υπολειτουργούν ή και να έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Τα παραπάνω έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς- χρήστες αυτών».

Πηγή: Τα Νέα, 27/2/09
"Οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς"

Αναρωτιόμαστε πλέον εάν, εκτός από τους κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά, Μαρία Τροχάνη, Αριστείδη Καλογερόπουλο, ας προσθέσουμε και τον αξέχαστο κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, υπάρχει άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει η υποχρηματοδότηση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας. Βέβαια, οι προαναφερθέντες δεν έχουν παραδεχθεί ούτε το γεγονός της υποχρηματοδότησης των δομών!

Τέλος, διαβάζοντας το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2009 σχετικά με την ψυχική υγεία, αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση θυμάται ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Αβραμόπουλος έχει στον κύκλο του άτομα με ευαισθησία. Για παράδειγμα ο κ. Καπράνος. Αυτός σίγουρα θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα με την έλλειψη πόρων και την παγκόσμια κρίση που ανέφερε ο κ. Σαλμάς.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=78673076

Ίσως ηγηθεί της νέας μονάδας οικονομικού ελέγχου που θα λύσει όλα τα προβλήματα

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates