Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ένα αποκριάτικο post (off the record)


Έφτασαν οι Απόκριες και, όπως ήταν αναμενόμενο, περιμένουμε τους μισθούς του περυσινού φθινοπώρου. Αστειευόμενοι, γράψαμε κάποτε ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα το πάρουμε το Πάσχα. Για να δούμε...


Σήμερα, λόγω Αποκριάς, σκεφτήκαμε να αλλάξουμε ύφος και γράψουμε κάτι διασκεδαστικό. Όμως, τι να μας διασκεδάσει λίγες μέρες πριν βγούμε στους δρόμους άλλη μια φορά και να διαμαρτυρηθούμε για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας; Μήπως να σας πούμε κάποια από τα λόγια που ακούσαμε, τον τελευταίο χρόνο, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;

Κατά καιρούς, έχουμε αναφερθεί στις πομπώδεις δημόσιες δηλώσεις τους: “Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους πολιτικούς να περνάνε από πόστα σαν και αυτά που πέρασα εγώ. Να πάνε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Να αναδείξουν την ανθρωπιά τους και την ευαισθησία τους”. “Είμαστε υπερήφανοι για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού”. “Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, ο χώρος θα εξυγιανθεί και θα απαλλαχθεί πλήρως από τις αμαρτίες του παρελθόντος”. Αυτές, όμως, οι δηλώσεις μόνο θλίψη και αγανάκτηση μας προκαλούν.

Υπάρχουν όμως και άλλα. Αυτά που λέγονται “off the record”. Αυτά που λέγονται πίσω από την πλάτη μας. Πίσω από την πλάτη του Επιτρόπου, τον οποίο θα επιχειρήσουν να πείσουν για τις σοβαρές προθέσεις τους, τα προγράμματά τους, την πολιτική τους. Εμείς τα ακούσαμε σε συναντήσεις και σε συγκεντρώσεις. Άλλα ειπώθηκαν στα μεγάλα γραφεία του υπουργείου και άλλα στα στενά πεζοδρόμια της Αθήνας. Είναι αυτά που δεν γράφτηκαν κάπου και κινδυνεύουν να ξεχαστούν. Είναι, όμως, κρίμα γιατί αποτελούν ένα δείγμα της έλλειψης σοβαρότητας κάποιων πολιτικών και κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Ή ας πούμε ότι είναι απλά ...αποκριάτικα.

Επιλέξαμε να γράψουμε αυτά που ειπώθηκαν μπροστά σε κοινό. Μπροστά σε εκπροσώπους εργαζομένων ή σε ομάδες διαδηλωτών. Ο σκοπός μας είναι, όπως σας είπαμε, να “διασκεδάσουμε”, λόγω της ημέρας και όχι να εκθέσουμε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Εξάλλου, αυτού του είδους οι “αποκαλύψεις” δεν ταιριάζουν στο ύφος του blog. Γι΄ αυτό δεν θα αναφέρουμε ούτε τα πρόσωπα, τα οποία σας διαβεβαιώνουμε ότι γνωρίζετε, ούτε την ημερομηνία ή τον τόπο. Μόνο μικρά αποσπάσματα διαλόγων, θα σας μεταφέρουμε. Φυσικά, αν οποιοσδήποτε μας αμφισβητήσει, είμαστε σε θέση να αποδείξουμε που και πότε τα ακούσαμε. Εσείς μπορείτε να συμπληρώσετε με τα σχόλια σας όσα ξεχάσαμε ή και να μαντέψετε από ποιον ειπώθηκαν (μόνο μην μας ζητήσετε να σας αποκαλύψουμε αν η απάντησή σας είναι η σωστή).


Κύριος/α... “Δεν φταίει το Υπουργείο Υγείας που είστε απλήρωτοι. Φταίνε οι φορείς που λειτουργούν τις δομές. Οι υπεύθυνοι κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα που τους δίνουμε και μένετε εσείς απλήρωτοι. Να στραφείτε εναντίον τους. Να κάνετε επίσχεση εργασίας. Να πουλήσουν τα ακίνητα που απέκτησαν για να πληρώσουν τους μισθούς σας".
Εργαζόμενος/η ”Πως θα κάνουμε επίσχεση εργασίας; Φροντίζουμε ανθρώπους που χρειάζονται 24ωρη παρουσία και φροντίδα. Κατά την επίσχεση εργασίας θα μείνουν μόνοι τους. Μας προτείνετε να τους εγκαταλείψουμε; Η πολιτεία θα πρέπει να τους προστατεύσει από τους φορείς που κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα. Το υπουργείο εποπτεύει τους φορείς και πρέπει να παραδώσει τους κλέφτες, που μας λέτε, στη δικαιοσύνη. Αφού λέτε ότι κάποιοι κλέβουν γιατί δεν το κάνετε; Εξάλλου, το ίδιο ισχύει για όλους τους φορείς; Είναι όλοι οι υπεύθυνοι των φορέων απατεώνες;"
Κύριος/α... (Για την επίσχεση δεν δόθηκε απάντηση) "Ε, όχι. Υπάρχουν φορείς με γνωστό έργο και δεν θα μπορούσα να πω τίποτα γι' αυτούς. Θα παραπέμψουμε τους κλέφτες στη δικαιοσύνη. Σε δύο μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τώρα το ξέρουμε ότι την πληρώνουν όλοι, αλλά τι να κάνουμε; Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά!"

Κύριος/α... “Ήξερα, από τότε που ήμασταν αντιπολίτευση, ότι με τους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς θα είχαμε πρόβλημα. Δεν υπήρξε ποτέ ένα σύστημα ικανοποιητικού ελέγχου. Παραλάβαμε μια κατάσταση δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί φορείς. Τι θα κάνατε στη θέση μου;"
Εργαζόμενος/η ”Αφού ρωτάτε, πιστεύω ότι θα μπορούσατε να βρείτε το κατάλληλο σύστημα ελέγχου για 10-20 φορείς και μετά να τους πολλαπλασιάσετε. Ειδικά εάν, όπως λέτε, γνωρίζατε το πρόβλημα. Γιατί το μεγενθύνατε; Ξέρετε ότι πολλοί φορείς δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα βιαστικά και χωρίς ελέγχους".
Άλλος κύριος/α... “Να σας πω εγώ off the record. Ξέρετε τι γίνεται όταν έρχονται χρήματα από την Ε.Ε. Έρχονται όλοι να πάρουν. Τι να κάνουμε και εμείς; Ξέρετε πως γίνονται αυτά”.

Εργαζόμενος/η...”Η υποστήριξη και η φροντίδα των ψυχικά ασθενών είναι η δουλειά μας, αλλά δεν μπορούμε να εργαζόμαστε απλήρωτοι. Δεν φροντίζουμε μέλη της οικογένειας μας. Είμαστε εργαζόμενοι. Δεν αντέχουμε άλλο. Τι να κάνουμε;"
Κύριος/α... "Αν υπήρχε οικονομική κρίση, τι θα κάνατε;"
(ο διάλογος έγινε το περασμένο καλοκαίρι και δεν είχε ακουστεί τίποτα για οικονομική κρίση)

Εργαζόμενος/η..."Δίνετε τα μισά χρήματα στους φορείς και λέτε ότι τα υπόλοιπα θα τα παίρνουν την επόμενη χρονιά, απολογιστικά. Πως θα επιβιώσουν οι φορείς μέχρι να τους στείλετε τα χρήματα; Δεν είναι επιχειρήσεις και δεν έχουν έσοδα. Παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες".
Κύριος/α... "Μπορούμε να ζητήσουμε από τις τράπεζες να τους δίνουν δάνεια".

Κύριος/α...“Τι γίνεται; Γιατί είστε πάλι στους δρόμους και διαμαρτύρεστε, τώρα που λύσαμε τα προβλήματα;"
Εργαζόμενος/η: “Ποια προβλήματα λύσατε; Οι δομές υποχρηματοδοτούνται συστηματικά εδώ και τρία χρόνια. Είμαστε απλήρωτοι πέντε μήνες".
Κύριος/α..."Εντάξει. Ξέρετε ότι προσπαθούμε. Τι θέλετε να κάνουμε; Να πουλήσει το σπίτι της η κυρία... (στέλεχος του υπουργείου) για να πληρωθείτε;"

Εργαζόμενος/η “Αφού λοιπόν είναι δυσκολία του υπουργείου να δώσει τα χρήματα, γιατί κατηγορούνται οι φορείς για κακοδιαχείριση και δημιουργούνται εντυπώσεις;"

Κύριος/α...(με απορία) “Μα ποιος τα λέει αυτά;”
Εργαζόμενος/η “ο/η κύριος/α... “(στέλεχος του υπουργείου)
Κύριος/α...(γελώντας) ”Είναι δυνατόν; να σας λέει τέτοια ο/η...; Μην ακούτε τέτοια πράγματα”.


update:

Ας δούμε τα κύρια σημεία των αποσπασμάτων...

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, Ξέρετε πως γίνονται αυτά, Αν υπήρχε οικονομική κρίση (ένας προφήτης;), Να ζητήσουμε από τις τράπεζες, Να πουλήσει το σπίτι της; Μην ακούτε τέτοια πράγματα.

...γιατί όταν τα λόγια τους απογυμνώνονται από τη λάμψη των media και τις συμβουλές των ειδικών - δηλαδή, πιο απλά, όταν οι παραπάνω κύριοι/ες τα λένε "με δικά τους λόγια" - είναι εντυπωσιακό το πόσο ειλικρινείς γίνονται. Πόσο καθρεφτίζουν την Ελλάδα του σήμερα, όταν ...πέφτουν οι μάσκες.

Χρόνια Πολλά


Υ.Γ. Όπως πάντα, προβλέπεται να δώσουν κάνα-δυο μισθούς από τους έξι-επτά που οφείλουν, πριν από την επίσκεψη του Επιτρόπου. Όμως, δεν βγαίνουμε στους δρόμους για να “παζαρέψουμε” τα δεδουλευμένα.

Όλοι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας:
την
Τετάρτη 4 Μάρτη, στο Υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή 6 Μάρτη, στα προπύλαια.

6 σχόλια:

why είπε...

Και άλλα πολλά ,πάρα πολλά .


Χρονιά πολλά συνάδελφοι , να τους χαιρόμαστε !!
Αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει και δεν πιστεύω να το φανταζόταν ποτέ κανένας ότι θα γίνει.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι 6 μήνες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας ...Άσυλα να υπήρχαν και οι βάρβαροι να έκαναν επιδρομή, αυτούς τους χώρους και τους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα σ αυτούς δεν θα τους ακουμπούσαν . Δεν υπάρχει τσίπα.

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θύμισες τώρα; Πάντα οφ δι ρεκορντ λοιπόν:

- Γιατί δε συμμετέχετε στο διάλογο με το υπουργείο;
- Γιατί θα το χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα ότι κάνατε διάλογο και στο τέλος θα κάνετε αυτό που έχετε ήδη αποφασίσει (σσ. να διαλύσετε τις δομές)
- Αφού το ξέρετε ότι το υπουργείο έχει το μαχαίρι και το καρπούζι


- Γιατί τα κάνετε αυτά προς την ευρωπαική ένωση; (την ενημέρωση για το χάλι δηλαδή). Τους έχετε θυμώσει πάρα πολύ. Έχετε εκθεσει τη χώρα.
- Εμείς εκθέτουμε τη χώρα????!


- Τι θέλετε να κάνουμε; Να πάρουμε χρήματα από άλλες ευαίσθητες ομάδες; Να τα πάρω από τα αυτιστικά να τα δώσω σε σας;
- ?Μα εμείς εκπροσωπούμε το χώρο των αυτιστικών παιδιών..?

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Εκεί κατάντησε η εξουσία ; Να αφήνει στο έλεος του Θεού , κατά τα τριτοκοσμικά πρότυπα, εντελώς ανυπεράσπιστους ανθρώπους.;
Τόση πολιτική ευτέλεια, τόση έλλειψη ανθρωπιάς με τον πολιτισμικό μας δείκτη στο Ναδίρ ????
Αρνούμαι να το πιστέψω.
Έλεος διαψεύστε με δημοσίως με επιχειρήματα και αποδείξεις.
http://ligery.pblogs.gr/2009/03/diapseyste-me-dhmosia.html

Από σήμερα ο ΠΗΓΑΙΜΟΣ δικός σας.
Αγάντα παιδιά,Καλό μήνα , μη το βάζετε κάτω.Χρόνια Πολλά
Κοντά σας

Aνεμος είπε...

το υπογράφει το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/03/blog-post_6182.html δεν εχω σχολια..

neagenia είπε...

Δεν υπάρχουν δυνάμεις αυτο-οργάνωσης που θα μπορούσαν να μην συνυπογράψουν.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση και την υποστήριξη στη διάδοση του μηνύματος μας.

Η ψυχική υγεία εγκαταλείπεται συστηματικά - και όχι τυχαία - από την πολιτεία. Το ίδιο συμβαίνει με την υγεία γενικότερα, την παιδεία...

Ήρθε η ώρα (ακόμα και αν άργησε) να δείξουμε σε κάθε "περαστικό πολιτικό" ότι δεν εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στα χέρια του.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δρα ανεξέλεγκτα, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates