Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Διαμαρτυρία για τη συνέχιση της ιδρυματικής περίθαλψης

Την αντίδραση πολλών οργανώσεων για την ψυχική υγεία προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να διατεθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή και την ανακαίνιση ιδρυμάτων ψυχιατρικής περίθαλψης.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας, προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τον αρμόδιο υπουργό, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση ενδυναμώνει το σύστημα της ιδρυματικής περίθαλψης σε μία χώρα που έχει 24.000 ανθρώπους αποκλεισμένους σε μεγάλα ιδρύματα. Η ιδρυματική περίθαλψη είναι ακατάλληλη, αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αντίθετη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθούν την κοινωνική ένταξη, τονίζεται στην επιστολή, η οποία προτρέπει την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να αναθεωρήσει την πρόταση και να προσανατολιστεί στην αποασυλοποίηση και την κοινοτική φροντίδα.

Hungarian Civil Liberties Union (TASZ)

Η επιστολή διαμαρτυρίας στα αγγλικά


Επειδή και στη χώρα μας είμαστε επιρρεπείς στα “πισωγυρίσματα”, θεωρούμε σημαντικό να επαναλαμβάνουμε ότι είναι καιρός να εγκαταλειφθεί η ιδρυματική περίθαλψη, η οποία συνεχίζει να έχει υποστηρικτές που προφασίζονται είτε την “ανάγκη” των ψυχικά ασθενών για προστασία είτε τον κοινωνικό κίνδυνο.

Υπενθυμίζουμε ότι, πέρα από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που συνεχίζουν να παραμένουν έγκλειστοι στα ιδρύματα της χώρας μας, τον περασμένο χρόνο πληροφορηθήκαμε την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) για το άνοιγμα νέων τμημάτων μέσης και υψηλής ασφάλειας (!) για δυσίατα (χρόνια) περιστατικά, την οποία είχε αποδεχθεί ο τότε υπουργός υγείας Δ. Αβραμόπουλος. Ελπίζουμε να εγκαταλείφθηκε η ιδέα.

Φωτογραφία: Second Place. G. Hernadgeza Magyar Hirlap

update: Το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν θετικό. Η αρχική πρόταση αποσύρθηκε και τα κονδύλια θα διατεθούν για την αποασυλοποίηση και την ανάπτυξη κοινοτικών δομών.

Διαβάστε: Civil Society Protest Leads to De-institutionalisation

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates