Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Χωματερές ανθρώπων στα Βαλκάνια


Σε ένα blog, το Dumping Grounds for People, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ιδρύματα για άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία βρίσκονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Οι περιγραφές και το φωτογραφικό υλικό της δημοσιογράφου Yana Buhrer Tavanier αναδεικνύουν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι (παιδιά και ενήλικες) στα ιδρύματα των Βαλκανίων. Ο πλήρης αποκλεισμός από το κοινωνικό περιβάλλον, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού (ένας ψυχίατρος επισκέπτεται το ίδρυμα μία φορά τον μήνα), η ανυπαρξία ειδικευμένου προσωπικού, η εκτεταμένη χρήση της μηχανικής καθήλωσης (παιδιά και ενήλικες βρίσκονται δεμένοι), οι υπερβολικές δόσεις φαρμάκων (και οι μη αναστρέψιμες βλάβες που έχουν προκαλέσει στους ασθενείς), η ακαταλληλότητα της φαρμακευτικής αγωγής (χορήγηση αλοπεριδόλης σε όλους (!) τους ασθενείς ενός ιδρύματος), η πλήρης απουσία οποιασδήποτε δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής είναι μερικές από τις διαπιστώσεις της δημοσιογράφου, μετά από τέσσερις μήνες επισκέψεων στα ιδρύματα.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση αργεί να φτάσει σε αυτές τις χώρες, επισημαίνει η δημοσιογράφος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τελικά κάνει τα “στραβά μάτια” στις κακοποιήσεις εδώ και χρόνια.

Σας προτείνουμε, να διαβάσετε την έρευνα: Institutions Remain Dumping Grounds for Forgotten People, τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αναφέρεται και η περίπτωση της Ελλάδας): European Commission partial answers και να επισκεφθείτε τη σελίδα με τις φωτογραφίες: photogallery


ΥΓ. Το "Dumping Grounds" αναδημοσιεύτηκε στα: Bulgarian Helsinki Committee, Bulgaria indymedia και άλλα sites (της Βουλγαρίας προς το παρόν).

update :  Η νέα δημοσιογραφική έρευνα της Yana Buhrer Tavanier για τα ιδρύματα της ΠΓΔΜ  παρουσιάζεται στο blog: Humans Null and Void

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα psi-action. Δυστυχώς κάπως έτσι την φανταζόμουν την κατάσταση, έχοντας κατά νου πληροφορίες συναδέλφων που είχαν βρεθεί σ' αυτά τα κράτη και η ανάρτηση σου τις επιβεβαιώνει. Μακάρι κάτι ν' αλλάξει. Είναι κρίμα για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, να βιώνουν τέτοια αγριότητα αντί περίθαλψης και υποστήριξης.

Σου αφήνω μια καλησπέρα και πάω να επισκεφτώ τους συνδέσμους σου.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κατερίνα (γεια σου), είναι αποκαλυπτική η έρευνα της Yana Buhrer Tavanier. Η κατάσταση είναι τραγική και μάλλον δεν απέχει πολύ από τη δική μας, αν σκεφτείς ότι σε εμάς υπάρχει και μια (πονεμένη) ιστορία 20-25 ετών ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Το πιο απογοητευτικό είναι ότι περιμένουν (και περιμένουμε) να παρέμβει η Ε.Ε., για να αλλάξει κάτι.

Πιστεύω ότι θα βρεις ενδιαφέρον το blog "Dumping Grounds for People".

καλό απόγευμα

χαρη είπε...

Καλησπέρα και καλή Κυριακή psi-a, κι εγώ σκέφτομαι από χτες πώς θα δω τούς συνδέσμους σου (πριν φύγω για λίγο). Φαίνεται ότι όντως έχουμε κοινή μοίρα στην αθλιότητα και ότι όντως "εδώ είναι βαλκάνια" ... Και σκέφτομαι πως αυτές οι "άλλες" βαλκανικές χώρες έχουν και μια "σοσιαλιστική" προϊστορία που κανονικά θα΄πρεπε να τις έχει κάνει λίγο διαφορετικές σ' αυτά τουλάχιστον... αλλά τι λέω, σάμπως δεν ξέρουμε για τί είδους τιμωρία χρησιμοποιούσαν αυτά τα "ιδρύματα"... Μύλος και φρίκη

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη, όπως τα λες είναι: "εδώ είναι βαλκάνια" και (όσο διαφορετική ιστορία και αν έχουμε) μοιραζόμαστε αρκετή αθλιότητα, ειδικά σε θέματα δικαιωμάτων (ή καλύτερα μη-δικαιωμάτων).

πάντως, σε σχέση με τα ιδρύματα - ψυχιατρεία οι σοσιαλιστές δεν έχουν και την καλύτερη ιστορία (απλώς, την έκρυβαν καλά).

καλό βράδυ και (αφού φεύγεις) καλά να περάσεις

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates