Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Οι ανεπιθύμητες "κατηγορίες" της ψυχιατρικής


“Βόμβα στο δικαστικό κατεστημένο αποτελούν αποκαλύψεις - καταγγελίες, στο Newstime Tv, του ψυχίατρου Διευθυντή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών Αλέξανδρου Χαϊδεμένου, σύμφωνα με τις οποίες εγκληματίες, δολοφόνοι και κάθε λογής βαρυποινίτες που χαρακτηρίζονται ως άτομα με μειωμένο καταλογισμό δεν εκτίουν την ποινή τους μέσα στη φυλακή αλλά θα εγκλειστούν αναγκαστικά για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ψυχιατρείο. Αυτό προβλέπει ο ποινικός κώδικας και κανένας δεν νοιάζεται για το ακαταλόγιστο του νόμου. Για παράδειγμα υπάρχει ασθενής που έχει κάνει 3 φόνους και παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε συνεχή φαρμακευτική αγωγή ούτε αναισθησία απέκτησε, ούτε τον εγκατέλειψαν οι παραλυτικές του ιδέες και οι ψευδαισθήσεις.”

Αυτά “αποκαλύπτει”, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ του Newstime (ακολουθεί το video)



Ποια είναι αυτή η “κατηγορία” των “επικίνδυνων” (ή των “δυνητικά επικίνδυνων”) ψυχικά ασθενών; Ποιος θα αποφασίσει για την εν δυνάμει επικινδυνότητα ενός ανθρώπου με ψυχική νόσο (η δικαιοσύνη ή η ψυχιατρική); Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση (νοσηλεία ή φύλαξη) και που θα εφαρμοστεί; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται σε μια εποχή που επιχειρείται η στροφή προς την κοινοτική ψυχιατρική (με τη λειτουργία ανοιχτών δομών ψυχικής υγείας), αλλά παράλληλα οι οκτώ στους δέκα Αθηναίους θεωρούν δημόσιο κίνδυνο τα άτομα που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Σας προτείνουμε:

α) να διαβάσετε το άρθρο της Αφροδίτης Κουκουτσάκη, επ. καθηγήτριας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Παν/μίου, με τίτλο “ασθενείς ή απορρίμματα” (από το crime vs socialcontrol)

β) να ακούσετε τον Στέλιο Στυλιανίδη, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής, σε σχόλιο (στο tvxs) για την παρέμβαση του Σαρκοζί, μετά από περιστατικό ανθρωποκτονίας στη Γαλλική πόλη Grenoble



γ) να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα “Trapped: Mental Illness in America's Prisons” της φωτογράφου Jenn Ackerman, στην οποία μπορείτε να δείτε πως το σύστημα ψυχικής υγείας μπορεί να αντικατασταθεί από το ...σωφρονιστικό σύστημα



update: Διαβάστε και τις απόψεις του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΕΣΥ - Ν. Αττικής): Υπόμνημα με θέμα τη νοσηλεία – φύλαξη ασθενών με το άρθρο 69-70 του Π.Κ. στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

5 σχόλια:

χαρη είπε...

psi-a

gps βερεσέ ;

(κι αυτό θα περάσει)

(μη με λαμβάνεις υπόψη σου, έρχομαι από αλλού...
για τό βίδεο έλεγα πάντως, κατάλαβες)

post-scriptum : καλά τα λέει ο καθηγητής αλλά οι δικοί μας μάλλον σαρκοζί γουστάρουν...
:(

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη, κατάλαβα (και από που έρχεσαι) :)

ναι, δεν ξέρω πως τα καταφέρνουμε και ακολουθούμε τις άλλες χώρες μόνο στα χειρότερα.

χαρη είπε...

Α, με γεια!
(τα καινούργια ρούχα psi-a : εμένα μ' αρέσουν και σε διαβάζω έτσι πολύ καλύτερα...) αλλά
είναι η τρίτη φορα που τό γράφω το σχόλιο, να δούμε θα το πάρει τώρα ;

χαρη είπε...

ουφ, επιτέλους ! το πήρε ! ουφ
:)
συμπληρώνω λοιπόν :

και τι εννοείς αλήθεια "από πού έρχομαι";

Από τό "περίπτερο βερεσέ" και τον "αβραμόπουλο-τυρόπιτα" (via Silent) βεβαίως ερχόμουν :lol:

(αλλά καλά, με τή μετακόμιση δικαιολογείσαι...)

άντε και πάλι καλορίζικος
(εγώ, για να ξέρεις, ξαναγράφτηκα ως google, γιατί ως wordpress δεν μ' έπαιρνε (ή εγώ κάτι δεν έκανα σωστά - ουφφφφ πια μ' αυτήν την τεχνολογία :( )

:) :P :D

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

σε ευχαριστώ για τις ευχές χάρη. ελπίζω να είναι πιο βολικό για όλους το νέο template. ήταν λίγο κουραστική η μετακόμιση (και όχι μόνο για μένα).

στο προηγούμενο σχόλιο εννοούσα ότι κατάλαβα πως έρχεσαι από του silent τα μέρη :)

sorry για την ταλαιπωρία με τα σχόλια. ελπίζω να είναι όλα εντάξει τώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates