Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τα ΜΜΕ (ξανα)ανακαλύπτουν τα ιδρύματα !


Μια με δυο φορές το χρόνο η κοινή γνώμη “σοκάρεται” από τις εικόνες έγκλειστων (σε ιδρύματα) παιδιών και ενηλίκων, που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στα ιδρύματα - άσυλα της χώρας μας ήταν και είναι τραγική. Επίσης, είναι γνωστό (εδώ και πολλές δεκαετίες) ότι το άσυλο δεν αλλάζει ούτε με πέντε προσλήψεις, ούτε με μεταστέγαση σε άλλο κτίριο.

Παρόλα αυτά, δημοσιογράφοι, διοικητές, υπουργοί επιμένουν να λένε τα ίδια και τα ίδια. Αυτό είναι πιο σοκαριστικό (και προκλητικό) ακόμα και από τα δεμένα παιδιά, τα “πλάσματα” όπως τα αποκαλούν στο ρεπορτάζ της ΝΕΤ που ακολουθεί:


“...Θα ανακουφίσουμε το ΚΕΠΕΠ από περιστατικά τα οποία επιβαρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, γιατί δυσκολεύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες” Γιάννης Λαουδιάς, Υποδ/ντής 6ης υγειονομικής περιφέρειας

“...Δεν είναι δεμένα, είναι καθηλωμένα. Είναι μια πρακτική για την προστασία των παιδιών. Δηλαδή, εκτός από τα θεραπευτικά προγράμματα, θα πρέπει να διασφαλίζει το Κέντρο και την ασφάλειά τους...” Άννα Μαζαράκη, Διοικήτρια ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

“...Η κα Μαζαράκη έχει κάνει απίστευτα πράγματα, όπως ενημερώθηκα εκεί. Έχει αναμορφώσει πραγματικά το κτίριο...
...Έχει βοηθήσει πολύ κάθε ένα από τα πλάσματα αυτά. Έχει εξατομικεύσει, δηλαδή, την ανάγκη φροντίδας, αλλά η γυναίκα έχει και πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού...
...Μέχρι τη Δευτέρα 21 του μηνός, θα έχουν πέντε ακόμη άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα στο 2011 θα πάνε άλλοι τρεις...” Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Υγείας

“Εμάς μας αρκεί το ότι θα πάνε πέντε άτομα προσωπικού...” Έλλη Στάη, Δημοσιογράφος

Η έκθεση των εθελοντών για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών:
Report about the children's human rights inside KEPEP Lechainon

Σχετικά δημοσιεύματα από την Ελευθεροτυπία:

και από το Ηλεία Τώρα:
Παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις:

12 σχόλια:

silentcrossing είπε...

Αγαπητοί μας πολιτικοί, οργισμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξετε επιτέλους το τοπίο, αυτό το ιστολόγιο το διαβάζετε όλοι σας καιρό τώρα. Δεν κάνατε όμως το παραμικρό ΠΟΤΕ, πέρα από το να δίνετε ανούσιες υποσχέσεις και κούφιες ελπίδες σε αυτούς που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με ψυχικά προβλήματα σε αυτή τη χώρα. Κανείς δεν σας πιστεύει και κανείς δεν περιμένει τίποτα από εσάς. Παρακαλώ λοιπόν, κάντε μας τη χάρη, δέστε μια πέτρα στο λαιμό σας και πέστε από τη Βουλιαγμένη. Δεν μόνο είστε μόνο περιτοί, αλλά και επικίνδυνοι...

Ανώνυμος είπε...

"Έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα αυτούς τους μήνες" Α. Λοβέρδος.

Το πιάσατε το νόημα ε;

Αν δεν τους "δέσουμε" εμείς την πέτρα δεν πρόκειται να τη δέσουν μόνοι τους...

emma είπε...

"θα βελτιωθει, δεν θα λυθει"

hm, yes, if the only intention is to provide more staff and propose a new building to separate the children from adults. What happened to de-institutionalisation?

I can't understand what Λοβερδος is trying to say, the media are welcome in these places for what reason? To say "yes there a problems, can someone else sort it out for us?"?

(I've been lurking but not writing - this interview hit a nerve)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Αγαπητέ silent, ο υπουργός υγείας αγαπάει πολύ τα ΜΜΕ (γενικά, οι υπουργοί υγείας επιβιώνουν μόνο όταν αγαπιούνται με τα ΜΜΕ). Με την υγεία δεν έχει καμία σχέση και για την ψυχική υγεία δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν πρόκειται να δέσει κανένας από αυτούς πέτρα στο λαιμό του. Αντιθέτως, είναι ικανοί να μας πνίξουν όλους για να βγουν σε κανένα τηλε-παράθυρο.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, είναι αλήθεια ότι έχουν κάνει πολλά πράγματα αυτούς τους μήνες. Δεν διαλύεις μια χώρα με λίγα πράγματα, χρειάζονται πολλά.

Αξιοθαύμαστο το θράσος μερικών.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

emma, η αποασυλοποίηση είναι άγνωστη λέξη για τον Λοβέρδο. Τι ήθελες να πει; Του ψιθύρισαν δυο προτάσεις πριν βγει στην τηλεόραση και αυτές είπε. Εντάξει, έβαλε και λίγο από το γνωστό προσωπικό του στυλ(άκι).

Το ρεπορτάζ είναι εξοργιστικό. Καλύτερα να αφήσουν τα παιδιά δεμένα από να τα χρησιμοποιούν για να ανεβάζουν την τηλεθέαση και να βγάζουν στα παράθυρα τον κάθε υπουργό που υπόσχεται να βελτιώσει την κατάσταση με πέντε προσλήψεις.

Θα μπορούσε η Έλλη Στάη να τον ρωτήσει: “πόσους πληρώνει ο ελληνικός λαός για να καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες, κύριε υπουργέ;”

Αλλά από τη Στάη και τη ΝΕΤ δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο από το “εμάς μας αρκεί το ότι θα πάνε πέντε άτομα προσωπικού...”

emma είπε...

Ah...I forgot about the "windows", I only occasionally watch them if somebody is doing some particularly eye catching arm waving and posturing (more interesting than an animal planet documentary).

I didn't know Loverdos had a style, don't always notice these things in Greek language. The style of modern reporting is generally the same. Speak dramatically and maybe people will believe your saying something meaningful.

Do viewer ratings go up with these kinds of reports? I thought most people just changed the channel so as not to feel uncomfortable.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Βέβαια, ο Λοβέρδος έχει μοναδικό στυλ. Δε χρειάζεται να παρατηρήσεις τη γλώσσα, ένα search στις “εικόνες” του google θα σε πείσει :)

Νομίζω ότι “πουλάει” το θέμα “δυστυχισμένα πλάσματα στα ιδρύματα”, ειδικά όταν βγαίνει στον αέρα ο super υπουργός και δίνει άμεση λύση (ή έστω βελτίωση). Ίσως να βοηθάει τον καθένα να ξεχνάει τη δική του δυστυχία. Γενικά, το happy end “πουλάει”.

Αν ο κόσμος ήξερε ότι το ίδρυμα είναι καταδικασμένο να παραμείνει ίδιο και ότι (κάποιος άλλος δημοσιογράφος και κάποιος άλλος υπουργός) θα λένε τα ίδια και τον επόμενο χρόνο, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δηλαδή, αν υπήρχε μνήμη δεν θα μας δούλευαν όλοι αυτοί.

emma είπε...

I'm going to have to check on this "style" now :)

I know you're right about selling dramatic images in the news, I'm just being extra cynical. I have the feeling most people believe that "the poor creatures" are ineducable anyway, so "what can you do".

It's not just whether people remember that this is going on (and on and on) but their expectations are low, the tax paying public doesn't want to spend money on people who will never "contribute to society". Until this view changes there will be little progress.

Ανώνυμος είπε...

Ο κος Κατριβάνος που έκανε τις απαράδεκτες δηλώσεις "περί καθηλώσεων" αναπαράγοντας στην ουσία, τα "αιώνια επιχειρήματα" των περισσότερων γιατρών (και οχι μόνο) που καθηλώνουν τους ασθενείς με αξιοσημείωτη ευκολία, επισκέφθηκε πρόσφατα και το Δρομοκαϊτειο με κλιμάκιο από το Υπουργείο για να "διαπιστώσει" συνθήκες νοσηλείας και κακές πρακτικές που είχαν καταγγελθεί και από εκεί.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
Οι δύο ψυχολόγοι που έκαναν τις καταγγελίες και προσωπικό από άλλες ειδικότητες να διώκονται ακόμη με μανία από τη Διοίκηση και από "προσβεβλημένα" από τις καταγγελίες μέλη της Ιατρικής Υπηρεσίας και
η Διοίκηση του Δρομοκαιτειου απο κοινού με τον Κατριβάνο και την Διευθυντρια Ψυχικής Υγείας κα Κατσικάρου να "αλληλοσυγχαίρονται" για τις θαυμάσιες επιδόσεις τους στην συγκάλυψη των απαράδεκτων συνθηκών στα χρόνια τμήματα ,σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων από προσωπικό προς ασθενείς σε διάφορα τμήματα κ.α.
Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Δρομοκαιτειου ( με τα γνωστά πλεόν επικοινωνιακά του τεχνάσματα) κυκλοφόρησε ανακοίνωση για να μοιραστεί με το προσωπικό "τα συγχαρητήρια" που "πήρε" από το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά λέει: "Δεν του έκαναν , όπως είναι φυσικό, την παραμικρή παρατήρηση.."
Το Σωματείο εργαζομένων οχυρώνεται πίσω από αυτές τις λογικές για να εξασφαλίσει την "Αναπτυξη του Δρομοκαιτείου" και την επέκταση του ως μεγάλου ψυχιατρείου, πιστεύοντας ότι έτσι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Τα χρόνια τμηματα παραμένουν το ίδιο άθλια , οι καθηλώσεις είναι ευρέως διαδεδομένες και σε κάποια τμήματα είναι πολυήμερες και παντελώς αδικαιολόγητες (ακόμη και σε φρουρούμενους από αστυνομικούς ασθενείς!).
Οι ασθενείς που εργάζονται σε επαγγελματικές δομές εξακολουθούν να είναι ή απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι και, τώρα πια, και φοβισμένοι.

Κάποια τμήματα του Δρομοκαιτείου αλλά και οι λογικές που συνολικά το διέπουν δεν διαφέρουν παρά ελάχιστα από τα Λεχαινά.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

emma, νομίζω (και ελπίζω) ότι έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα τον τελευταίο καιρό. Ο κόσμος γνωρίζει πλέον ότι το “never contribute to society" αξίζει σε κάποιους “κύριους” που ισοπέδωσαν τη χώρα και έχουν ακόμα το θράσος να κάνουν δηλώσεις -και καθόλου το θάρρος να παραιτηθούν. Τελικά, ίσως να χρειαζόμασταν μια “οικονομική κρίση” για να καταλάβουμε από ποιους κινδυνεύουμε.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, μήπως (και) το Δρομοκαϊτειο ανήκει στο προβληματικό 20 % στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός υγείας; Και το υπόλοιπο 80 % που να βρίσκεται άραγε;

Καθόλου δεν με εκπλήσσουν αυτά που γράφετε. Αν ο γ.γ. Πρόνοιας, κος Κατριβάνος, θεωρεί τις καθηλώσεις “αναγκαίο κακό” που γίνεται “υπό την καθοδήγηση επιστημονικών φορέων” (!) δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που περιγράφετε.

Είμαι περίεργος να διαβάσω την ανακοίνωση του προέδρου

Ευχαριστώ για το σχόλιο και τις πληροφορίες.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates