Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πενθήμερη στάση εργασίας των εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ

 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ
(Σ.Ε.Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)

Το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης Ψυχαργώς άλλαξε τον τρόπο που παρέχονταν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας: δημιουργήθηκαν ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα για τους ψυχικά πάσχοντες στην κοινότητα καθώς και δομές όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.). Πλέον κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματά του, στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα και όχι στα ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε να ανοίξει αυτές τις δομές μετά το «σκάνδαλο της Λέρου», όταν αποκαλύφθηκαν οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στα ιδρύματα, και από τότε υποχρεώνονται από την Ε.Ε. να τις συντηρεί. Ωστόσο, ήδη από το 2006, αρκετά χρόνια πριν από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύμηνες καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση των φορέων (μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτές τις δομές.

Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το μνημόνιο και την οικονομική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση: ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία για φέτος μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με τον περσινό, πράγμα που σημαίνει πως οι πόροι για τη διατήρηση των δομών ψυχικής υγείας έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν υπάρχει κάποια έστω ένδειξη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι έχει κάνει κάποια ενέργεια για να καλύψει το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του 2012. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης όχι μόνο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στις δομές της ΠΕΨΑΕΕ, όπως και πολλοί συνάδελφοί μας, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να μπορούμε να βρισκόμαστε στις δουλειές μας και να προσφέρουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Καλούμαστε να δουλέψουμε μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και εργασιακής εξουθένωσης, νιώθουμε καθημερινή πια αβεβαιότητα για το αν θα επιβιώσουν ή όχι οι δομές στις οποίες εργαζόμαστε, συνάδελφοι αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται, η κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί και μαζί με εργαζόμενους από άλλους χώρους της ψυχικής υγείας, τους λήπτες των υπηρεσιών μας και τις οικογένειές τους για να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό στα δικαιώματα των ληπτών και στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Ήδη αυτό τον δρόμο ακολουθήσαμε από τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν πάλι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την περικοπή του προϋπολογισμού – εν μέσω εκτέλεσής του! – και το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δομές ψυχικής υγείας και να επιστρέψουμε στην εποχή των ασύλων. Τότε συσπειρωθήκαμε, συναντήσαμε και συντονιστήκαμε με συναδέλφους και σωματεία και δώσαμε έναν επιτυχημένο αγώνα. Αυτή είναι η επιλογή μας και τώρα, να μην αφήσουμε να ισοπεδώσει τις δουλειές και τις υπηρεσίες μας η πολιτική του υπουργείου που θυσιάζει το κοινωνικό κράτος, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στην έκτακτη γενική μας συνέλευση, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε προειδοποιητική πενθήμερη τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 ως τις 14 του μήνα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Στα αιτήματά μας συμπεριλαμβάνεται να διασφαλιστεί η επιχορήγηση για το  2012 καθώς και η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2013, ώστε να επιβιώσουν οι δομές και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας μιας κοινωνίας σε ανθρωπιστική κρίση.

Σωματείο Εργαζομένων στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.
 

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

psi-a βοηθησε με λιγο... πως ειναι δυνατο καποιοι φορεις να προκηρυσσουν νεες θεσεις εργασιας

http://www.klimaka.org.gr/newsite/downloads/proskilisi_stelexosi_kanies_den_menei_ektos_.pdf

ενω το προσωπικο τους ειναι απληρωτο και εξαθλιωμενο επι 4 και πλεον μηνες μηνες χωρις να εχει δοθει καν το επιδομα αδειας.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Προφανώς πρόκειται για προσλήψεις που γίνονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή όσων ήδη εργάζονται. Το ίδιο συμβαίνει με τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τη λειτουργία νέων δομών, με τα χρήματα των οποίων δεν μπορείς να καλύψεις τα χρέη των παλιών δομών.

Ανώνυμος είπε...

προκειται δηλαδη για κυνηγους προγραμματων... αλλα ποιο το κινητρο να δημιουργεις στρατιες απληρωτων εργαζομενων;;; αυτοι οι κυριοι υπευθυνοι των ΜΚΟ λαμβανουν και κατι αλλο περαν του μισθου τους;;;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Δεν είναι απλό το θέμα. Πολλά στην Ελλάδα λειτουργούν μέσω προγραμμάτων (για παράδειγμα, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με προγράμματα ξεκίνησε και έτσι λειτούργησε για χρόνια). Ειδικά στην παρούσα φάση που δεν υπάρχουν χρήματα (όχι μόνο για ανάπτυξη αλλά ούτε για συντήρηση), ποιος φορέας θα έλεγε όχι σε προγράμματα; Τώρα, το πως γίνεται η διαχείριση αυτών των προγραμμάτων σε κάθε φορέα και τι λαμβάνει ο καθένας, δεν μπορώ να το ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την Κλίμακα, προκηρύσσει θέσεις, ενώ έχει ήδη προσωπικό το οποίο απολύει, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις... Το έκανε πρόσφατα σε Πρόγραμμα που πήρε από άλλο Φορέα. Αναρωτιέμαι το παιχνίδι που παίζεται με το Υπουργείο, που δίνει τα Προγράμματα και επιτρέπει ωστόσο την απόλυση βασικών ειδικοτήτων!

Ανώνυμος είπε...

Πόσα παίρνει το αφεντικό της Κλίμακας ξέρει κανείς,"|\΄¨{}+_)(*&&^^%$#@!

Ανώνυμος είπε...

Το αφεντικό τα παίρνει καλά!!! Δηλώνει το ονοματάκι του ως Επ. Υπεύθυνος σε διαφορετικά προγράμματα και παίρνει διαφορετικούς μισθούς!!! Έξυπνο ε? Και το θέμα είναι ότι το δηλώνει τύποις!!! Βλέπε το Πρόγραμμα του ΙΟΛΑΟΥ που πήρε πρόσφατα, φαίνεται στα χαρτιά του Υπουργείου Επ. Υπεύθυνος, αλλά στην ουσία δεν είναι, δεν υπάρχει υπεύθυνος. Για να μη μιλήσουμε για τη μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού. Το Πρόγραμμα υπολειτουργεί κατακρεουργημένο. Πότε επιτέλους το Υπουργείο θα κάνει σωστά τη δουλειά του? Τι εξυπηρέτηση συμφέρων, δούναι και λαβείν, πολιτικά συμφέροντα...

Ανώνυμος είπε...

«Διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες».

Ανώνυμος ρωτάει, ο ίδιος Ανώνυμος απαντάει.
Κι όλα αυτά εδώ, δημόσια. Κάτι μου θυμίζει...
Ανώνυμε έχεις θέμα, να το δεις.

Δυστυχώς, παρά τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει σήμερα ο χώρος της ψυχικής υγείας, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό πόσο ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον της αποασυλοποίησης.

Και για να γίνω πιο κατανοητή.
Η αδυναμία της πρώτης, που μέχρι σήμερα ανέλαβε ανάλογη θέση στο ΥΥΚΑ, αριστερής (ΔΗΜΑΡ) υφυπουργού και των συνεργατών της να δώσουν απαντήσεις στα καυτά προβλήματα και να παρουσιάσουν έργο δημιουργικό, αντικαθίσταται από το κυνήγι μαγισσών και την μιντιακή διαχείριση εντυπώσεων του σοβαρού προβλήματος της χρηματοδότησης των φορέων του «Ψυχαργώς» και του μέλλοντος της αποασυλοποίησης.

Κι αυτό διότι, ενώ από το γραφείο της υφυπουργού δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόταση για το σοβαρό πρόβλημα της χρηματοδότησης, για το μέλλον των ανθρώπων στις δομές και για τις αμοιβές των εργαζομένων, προβλέπεται ότι τις επόμενες εβδομάδες, κι ας διαψευστώ, το γραφείο της κυρίας Σκοπούλη και οι συνεργάτες της θα εξαπολύσουν, εν είδει εισαγγελέων, πογκρόμ εναντίων των φορέων ΝΠΙΔ που υλοποιούν το πρόγραμμα Ψυχαργώς για υποτιθέμενες ατασθαλίες και που σε κάθε περίπτωση αφορούν ποσά απειροελάχιστα σε σχέση με τα ποσά της χρηματοδότησης.
Κι όπως επίσης προβλέπεται, "θα γίνει της κολάσεως".

Αυτή την αποπροσανατολιστική μιντιακή συμπεριφορά των εντυπώσεων φαίνεται πως πολλοί από εμάς είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν και υποστηρίξουν, όπως λ.χ. είναι ο Ανώνυμος, αν δεν είναι από από αυτούς που προετοιμάζουν το έδαφος...

Και το πιο σημαντικό από όλα θέμα, για το οποίο υποτίθεται πως εμείς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πασχίζουμε, που είναι το τί θα γίνει με τους ανθρώπους που φιλοξενούμε στις δομές χωρίς την άμεση χρηματοδότηση των ΝΠΙΔ, μοιάζει ανύπαρκτο.
Παρότι είναι κοινώς γνωστό, πως τα ψυχιατρεία δεν μπορούν να υποδεχθούν τους 1.500 ασθενείς, που σήμερα φιλοξενούνται στις δομές αποασυλοποίησης των ΝΠΙΔ, παρά μόνο στοιβάζοντας τους τον ένα πάνω στον άλλο.

Αντί λοιπόν να μας απασχολούν σήμερα τέτοιου είδους σοβαρά προβλήματα, ασχολούμαστε με δευτερεύοντα μιντιακά θέματα εντυπώσεων.

Τί να πω, τα συμπεράσματα δικά σας...


ΥΓ: Σχετικά με την Κλίμακα.
Όταν η προσωπική εμπάθεια υποτροπιάζει σε πληγή, τότε "μιλάει η πληγή, σωστά μιλάει".
Η Κλίμακα έχει συνηθίσει να διαβάλλεται και να μπαίνει στο στόχαστρο. Όμως, οι έλεγχοι που κάθε φορά ακολούθησαν από ΥΥΚΑ, ΣΔΟΕ, ΣΕΥΥΠ, Διαχειριστική Αρχή κλπ για τις ψευδείς και με ύπουλο τρόπο συκοφαντίες και εμπάθειας, όχι μόνο αποδείχθηκαν φούμαρα, αλλά εκτιμήθηκαν ως "καλές πρακτικές".
Όμως είμαι βεβαία, πως ο Ανώνυμος γνωρίζει καλά και χρησιμοποιεί επιδέξια (ρωτώντας και απαντώντας μόνος του) την ισχύουσα δοκιμασμένη συνταγή: «…Ρίξε, ρίξε λάσπη, όλο και κάτι θα μείνει…» του Joseph Goebbels.

Ανώνυμος είπε...

Η κλιμακα ειναι η μοναδικη εταιρεια που δεν απολυει προσωπικο η μοναδικταιρεια που δεν ετρωγε τις συνταξεις των ασθενων! η μοναδικη εταιρεια που δεν εχει δικαστηρια!! και η μοναδικη εταιρεια που ξεδιλωνε τους εργαζομενους απο το υπουργειο! σας παρακαλω μην της πετατε λασπη χα χα χσ χα

Ανώνυμος είπε...

Με ποσα δις ευρω εποιασαν το μκοαρχη και ΑΜKΕ της κλιμακας? και σκεπαστηκε το σκανδαλο!!

Ανώνυμος είπε...

Α, εσύ εννοείς τον προηγούμενο, αυτόν που διέφυγε στην Μαγαδαλούπη!

Ανώνυμος είπε...

τον ΠΙΟΥ απο την αμμουαμπα την ποδοσφαιρομανα εννοω

Ανώνυμος είπε...

Ναι! Αυτόν λέω!

Ανώνυμος είπε...

Βρε, αυτός προηγουμένως βύθισε το 30 μετρο σκάφος του με 25 ψυχικά ασθενείς του οικοτροφείου και 15 εργαζόμενους και πήρε και την αποζημίωση και την κοπάνησε. Δεν θυμάσαι τί έγινε τότε στις τηλεοράσεις;

Ανώνυμος είπε...

Ναι! Χοντρή κονόμα!

Ανώνυμος είπε...

ποσα??

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

μπες στο νοημα και πες το ποσο του αμπραμοβιτσ

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 11.07, θελεις να πιστευεις οτι ρωταει και απανταει ο ο ιδιος γιατι φοβασαι να παραδεχτεις οτι πια τα γνωριζουν ολοι ολα. δεν ειναι 1 και 2, είμαστε πολλοι. και βεβαια τα μιντιακα θεματα ειναι δευτερευοντα ειδικα για μας που εχουμε να πληρωθουμε κατι μηνες και για τους ασθενεις που θα γυρισουν 30 χρονια πισω. αλλα και τα αφεντικα μας δεν ειναι αμοιρα ευθυνων που φτασαμε ως εδω. αφτα ομως δεν θα παθουν τιποτα. οι ασθενεις και εμεις θα την πληρωσουμε. αληθεια εσυ βολεμενος παρα του αφεντικου μου φαινεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαστε δυοοοοο
ειμαστε τρειιιιιιις
ειμαστε χίλιοι δεκατρειιιιιιις,
καβαλα παμε στον καιροοοοοοοοοοο

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά με τις τηλεοράσεις και το θέμα σκεπάστηκε, για δώστε πληροφορίες...

Ανώνυμος είπε...

Να και το σκαφος του μκοαρχη και ΑΜKΕ http://www.youtube.com/watch?v=HQ8n4XIpDqg&feature=plcp

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Αν έχετε στοιχεία για όλα αυτά που γράφετε, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα καταγγέλλετε. Με ανώνυμα σχόλια στα blogs δε νομίζω ότι βγαίνει κάτι.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates