Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Συνταγή κλεισίματος Μονάδας Ψυχικής Υγείας με τρία απλά βήματα

 
Χρόνος εκτέλεσης: 3-4 μήνες

Υλικά: Ο φορέας που επιθυμεί να κλείσει μια ή περισσότερες δομές θα πρέπει να έχει τουλάχιστον άλλη μια δομή την οποία θα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτή.

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Κλειδώνετε τη δομή, ή τις δομές, που επιθυμείτε να κλείσετε αφού προηγουμένως έχετε μεταφέρει ό,τι σας είναι απαραίτητο από έπιπλα, συσκευές, υλικά, εξυπηρετούμενους, εργαζόμενους κτλ στη δομή που θα διατηρήσετε ανοιχτή.
tip: Σε αυτό το βήμα είναι σημαντικό να μη γνωρίζουν τις προθέσεις σας οι (απλήρωτοι) εργαζόμενοι. Επιστρατεύστε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες για να τους πείσετε ότι θα βρεθεί μια λύση γι' αυτούς, όπως, για παράδειγμα, ότι θα τους πάρει κάποιος άλλος φορέας, ώστε να τους καθησυχάσετε και να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις (πχ. καταβολή δεδουλευμένων, επαναλειτουργία της δομής κτλ).
Βήμα 2: Ενημερώνετε, όσες φορές χρειαστεί, το υπουργείο Υγείας ότι επιθυμείτε να κλείσετε τη δομή, ή τις δομές, μέχρι να το αναγκάσετε να κάνει έλεγχο στις κλειδωμένες δομές. Φυσικά, κατά τον έλεγχο θα διαπιστωθεί ότι οι δομές είναι πράγματι κλειστές!
tip: Επειδή δεν έχετε το δικαίωμα να κλείσετε τις δομές, βρείτε μια καλή δικαιολογία (όχι ότι αυτό σας νομιμοποιεί, αλλά καλό είναι να έχετε κάτι να λέτε). Αγνοήστε τις συστάσεις που θα δεχτείτε από το υπουργείο, όπως ότι δεν ενημερώσατε ή δεν τηρήσατε τις διαδικασίες. Το υπουργείο θα ρίξει σε εσάς τις ευθύνες για να δικαιολογήσει το επόμενο βήμα, το οποίο έρχεται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις του ότι δεν θα κλείσει καμία δομή.
Βήμα 3: Ο/η αρμόδιος/α υπουργός ή υφυπουργός ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της δομής ή των δομών που θέλετε να κλείσετε (βλ. απόφαση Σκοπούλη στο τέλος της ανάρτησης).


Αυτό ήταν. Ξεφορτωθήκατε τις ανεπιθύμητες δομές και τους εργαζόμενους με τρία απλά βήματα. Αυτή την εποχή υπάρχουν τόσα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που κανένας δεν θα ασχοληθεί με τις δομές ψυχικής υγείας που κλείνουν. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για ένα διάστημα οι εργαζόμενοι θα διαμαρτύρονται, αλλά κάποια στιγμή θα κουραστούν και το θέμα θα ξεχαστεί. Όσο για τα δεδουλευμένα τους ...ας τα διεκδικήσουν δικαστικώς. Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι θα είναι.



Το …ιστορικό των τελευταίων μηνών στο «Περιβολάκι»

Το «Περιβολάκι» είναι Ν.Π.Ι.Δ. και παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους με παιδική ψύχωση και αυτισμό και στις οικογένειές τους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 αποτελείτο από 3 δομές: Το «Περιβολάκι 1» στο Χαλάνδρι, που λειτουργούσε από το 1983 και περιελάμβανε 3 τάξεις κέντρων ημέρας για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, το «Περιβολάκι 2» στο Κάτω Χαλάνδρι, που λειτουργούσε από το 2002 και περιελάμβανε 1 τάξη κέντρου ημέρας για παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, ξενώνα βραχείας φιλοξενίας και μονάδα διάγνωσης και υποστήριξης και το «Περιβολάκι 3», στην Παιανία, που λειτουργούσε από το 2008 και περιελάμβανε 4 τάξεις κέντρων ημέρας για παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-15 ετών και απογευματινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Το Μάιο του 2012 η διοίκηση του φορέα με γράμμα της προς το ΥΥΚΑ - και χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους - δήλωσε την πρόθεσή της να παραδώσει τις δομές Περιβολάκι 1 και 2, καθώς και μέρος του επιστημονικά καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού, στο Υπουργείο, με την προοπτική να αναλάβει τη λειτουργία τους άλλος φορέας. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παραπέμφθηκαν σε ειδικά δημόσια σχολεία - όπως απαιτεί ο νόμος 3699/2008 για την ειδική αγωγή-ενώ τα υπόλοιπα παιδιά, προσχολικής ηλικίας, μεταφέρθηκαν στο Περιβολάκι 3, στην Παιανία, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. 43 από τους έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν στηρίξει τον φορέα για πολλά χρόνια, δουλεύοντας για μήνες απλήρωτοι και διατηρώντας το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στα παιδιά και τους γονείς τους, βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο.

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το Περιβολάκι 3 ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία του (με το προσωπικό που απέμεινε να είναι απλήρωτο από τον Ιούνιο-με αναδρομική από τον Ιανουάριο μείωση μισθών για όλους), με 2 τάξεις κέντρων ημέρας για παιδιά προσχολικής ηλικίας και 1 τάξη κέντρου ημέρας για εφήβους, ενώ το απογευματινό πρόγραμμα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σταμάτησε τη λειτουργία του, χωρίς να είναι σαφής η αιτία. Για τις δομές Περιβολάκι 1 και 2 δεν είχε βρεθεί η διάδοχη κατάσταση (παρόλο που είχε υπάρξει ενδιαφέρον από φορέα με παρεμφερές αντικείμενο) κι επομένως οι 43 «στον αέρα» εργαζόμενοι συνέχισαν να βιώνουν την αβεβαιότητα τόσο για τις θέσεις εργασίας τους όσο και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Από εκείνη τη χρονική στιγμή, ξεκίνησε ένας αγώνας διεκδίκησης να τους δοθεί αντικείμενο εργασίας, καθώς και μια προσπάθεια συνάντησης με τη διοίκηση για να ενημερωθούν για τις προθέσεις της σε σχέση με τον τρόπο συνέχειας λειτουργίας των δομών του Περιβολάκι. Συγχρόνως, πραγματοποιούνταν προσπάθειες ενημέρωσης και από το ΥΥΚΑ, που σαν χαρακτηριστικό τους είχαν την παραπομπή των εργαζομένων «από τον Άννα στον Καϊάφα»… Τελικά το Υπουργείο, με έγγραφό του προς τη διοίκηση του Περιβολάκι στις 5/10/2012, δήλωσε την πρόθεσή του να προβεί στην αφαίρεση των αδειών λειτουργίας από τα Περιβολάκι 1 και 2, καθώς και στην απόσυρση της χρηματοδότησης για τις δύο αυτές δομές από 1/9/2012! Σε συνάντηση των εργαζομένων με μέλη του Δ.Σ. του φορέα, μετά από την κοινοποίηση αυτού του εγγράφου, η διοίκηση, ευθαρσώς, επέδειξε αδιαφορία και, για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να επιδιώξει τη διατήρηση ούτε της λειτουργίας των δομών, ούτε των θέσεων εργασίας του προσωπικού. Αντιθέτως, με ανέντιμο τρόπο, προσπάθησε να ξεφορτωθεί τους 43 εργαζόμενους λέγοντάς τους ότι την «τύχη» τους θα την αναλάμβανε το Υπουργείο!! Από την άλλη μεριά, το Υπουργείο, ενώ είχε δεσμευτεί αρχικά να μεριμνήσει για εκείνους, τους έχει αφήσει εκτεθειμένους, αφού δεν έχει επιβάλει καμία κύρωση στη διοίκηση του Περιβολάκι για τον αυθαίρετο τρόπο που δρομολόγησε το ουσιαστικό κλείσιμο των δομών (άλλωστε, με την ενέργειά του να αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας των Περιβολάκι 1 και 2 «τιμωρεί» τους εργαζόμενους, ενώ διευκολύνει τους πραγματικούς υπαίτιους να αυθαιρετήσουν ακόμα περισσότερο!!)

Οι εργαζόμενοι του Περιβολάκι, καταγγέλλοντας την ανεπάρκεια του ΥΥΚΑ, της διοίκησης και της επιστημονικής επιτροπής του φορέα να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο αίτημα για τη διατήρηση των τόσο σημαντικών για την κοινότητα υπηρεσιών, καθώς και την καταβολής δεδουλευμένων τους, έχουμε ξεκινήσει επίσχεση εργασίας (μέχρι στιγμής, η λίστα μετράει 33 εργαζόμενους) και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πίεση και την «ενόχληση» προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στο χώρο της Ψυχικής Υγείας αντί να δουλεύουμε τσάμπα για Υπουργείο και διοικήσεις να προχωρήσουμε σε μαζικές επισχέσεις. Τα προβλήματα είναι ίδια για όλους μας. Μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου.
 

Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι



ΑΠΟΦΑΣΗ
Ανάκληση άδειας λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Φορέα «Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας "ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ"»

Την απόφαση μπορείτε να τη διαβάσετε και εδώ


4 σχόλια:

Μ.Κ. είπε...

Όταν πριν από περίπου 7 χρόνια αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε Σωματείο στο Περιβολάκι, η διοίκηση μας δεν καταλάβαινε το λόγο γιατί θεωρούσε ότι είμασταν σαν "οικογένεια" και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα "μαλώναμε" ποτέ! Μάλιστα, το αποκαλούσαν "Σύλλογο", κάτι που θύμιζε πολιτιστικές ομάδες για την εκμάθηση παραδοσιακών χωρών...

Αντί να αρχίσω να τους κοσμώ με επίθετα (δεν είναι άλλωστε του "στυλ" μου...)επιθυμώ να αναφέρω τα ονόματά τους, ασκώντας την αντίθετη πολιτική από την κ.Σκοπούλη που όλο μας λέει για κάποιους που "παρανομούν" ποικιλοτρόπως, αλλά ποτέ δεν μας τους "συστήνει".

Λοιπόν, το Δ.Σ. του Περιβολάκι απαρτίζεται από τους:
Γιάννη Φιλιώτη
Ανθή Δοξιάδη
Έρη Περιφεράκη
Κούλα Πνευματικάτου.

Δεν ξέρω αν θα τιμωρηθούν ποτέ από το κράτος για τους χειρισμούς τους, που οδήγησαν στο κλείσιμο των περιβολάκι 1 και 2 και στο να είναι στον αέρα 40 εργαζόμενοι, αλλά σίγουρα εμάς δεν θα μας ξεφορτωθούν εύκολα...Γιατί ο κόσμος είναι πολύ οργισμένος και, το χειρότερο, ένιωσε εξαπατημένος...

Μαριάννα Καρακομνηνού (εργαζόμενη στο Περιβολάκι)

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι στα ονόματα των συνυπευθύνων από το Υπουργείο για την παρούσα κατάσταση γιατί φαντάζομαι όλοι, λίγο ως πολύ, τους γνωρίζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές εδώ και χρόνια σε όλους εμάς που εργαζόμαστε στους φορείς ψυχικής υγείας ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Ομως η περίπτωση του ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ξεπέρασε κάθε όριο. Η Υπουργική Απόφαση "νομιμοποιεί" την παρανομία του ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ. "Νομιμοποιεί" και μάλιστα αναδρομικά την αυθαίρετη διακοπή λειτουργίας μονάδων. Πώς να αντιμετωπίσει κάποιος με λογική την Υπουργική Απόφαση η οποία ενώ διαπιστώνει την παράβαση του Νόμου, ταυτόχρονα επιβραβεύει την παρανομούσα διοίκηση του φορέα με τη συνέχιση λειτουργίας άλλης μονάδας του; Είναι προφανές σε όλους μας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και οι περισσότερες διοικήσεις των φορέων δεν επιθυμούν την ύπαρξη των Μονάδων. Η κάθε μία πλευρά για τους δικούς της λόγους. Αυτό που τους χαλάει τον τραχανά είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας παράγουν -έως σήμερα τουλάχιστον- υποχρεώσεις για τον εργοδότη. Για τους χρήστες των υπηρεσιών των μονάδων ούτε λόγος βέβαια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι γιατί η ηγεσία του Υπουργείου και κάποιες διοικήσεις ακόμα δεν έχουν έρθει σε "deal" για να "σκοτώσουν γλυκά" τις μονάδες. Πιστεύουμε πολλοί ότι είναι θέμα χρόνου. Είναι αδύνατον ακόμα και για ανίκανες ηγεσίες να διατηρούν αδιέξοδη συνθήκη όπως αυτή στην οποία έχει περιέλθει πια η ψυχική υγεία. Το ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ απλώς πρόλαβε να κάνει αυτό που πολλοί φορείς φαντασιώνουν: να κλείσουν μονάδες και να πετάξουν στον καιάδα ασθενείς και εργαζόμενους. Θα μπορούσε να πει κανένας μα δεν υπάρχουν νόμοι; οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στα δικαστήρια; σαφώς και μπορούν και φανταζόμαστε ότι θα το πράξουν άμεσα. Οπως φανταζόμαστε και το πιγκ πογκ που θα παιχτεί σε βάρος των εργαζομένων όταν αυτοί διεκδικώντας τα δικαιώματα τους από το φορέα-εργοδότη θα ακούν ως ένσταση ότι την υποχρέωση την έχει κατ' ουσία το Υπουργείο Υγείας. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Ανώνυμος είπε...

ο γ.φιλιώτης είναι ο γνωστόε φαρμακάς; Αυτός που ανεβάζει και κατεβάζει υπουργούς υγείας;
και η Α.Δοξιάδη είναι της γνωστής οικογενείας; αν είναι έτσι τα πράγματα η παρεούλα των μισθοσυντήρητων υπαλληλάκων του 4ου ορόφου έδωσε το αντίδωρο της στα αφεντικά και έκλεισε η υπόθεση. Οι εργαζόμενοι ας πάνε να νανναννανα που λέει και ο Παπακωσταντίνου. Αυτό που με μπερδεύει είναι πως δεν μπήκε στο παιχνίδι ο παρταόλας καθηγητής. ΕΠΑΨΕ να νοιάζεται και για τα παιδιά ύστερα από τους υπαλλήλους του ο σοσιαληστάκος;

νηστικός είπε...

Η συνταγή κλεισίματος των εργαζομένων συναδέλφων στο περιβολάκι φαίνεται ότι του πέφτει βαριά του λιτοδίαιτου προέδρου του Αργώς.
Τι άλλο να σκεφτώ αφού σήμερα καλεί τους άλλους ομοίους του σε έκτακτη ολομέλεια για να κλαψουρίσουν πάλι για το κακό που τους βρήκε και να προτάξουν τα λακοστένια στήθη τους, όλοι μαζί, για τη προάσπιση δήθεν των συμφερόντων των αρρώστων. Και το επιδόρπιο στο κύριο πιάτο τους είναι πάντα και η σωτηρία της τάχατες μου τάχατες ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ονειρεύτηκαν και σχεδίασαν με το αζημίωτο οι όλοι μαζί λεπτοί και χοντροί της παρέας που τώρα τους ζητά υποκριτικά πίσω κάποια ευρωπουλάκια που κατασπατάλησαν για να γλυτώσει αυτή από τις ευθύνες της.
Λοιπόν για το σημερινό γεύμα η δική μου συνταγή, του νηστικού για 5 μήνες, είναι να κλείσουν τις φάμπρικές τους όλοι οι λεπτόχοντροι, -έτσι δεν το αποφάσισαν;- και να μας αφήσουν ήσυχους τους εργαζόμενους. Πρώτα όμως να γίνει έλεγχος οικονομικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και όχι από την παρεούλα που βρήκε κλειστές δυο δομές και απάλλαξε με μια απόφασή της το ΔΣ.

Υ.Γ γιατί ζητά το δίδυμο των κολαούζων να παραστούν οι νόμιμο εκπρόσωποι ή κάποια μέλη των Δ.Σ.; Τι θέλουν να κρύψουν; και δεν καλούν και εκπροσώπους των εργαζόμενων.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates