Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τα σκάνδαλα στις ΜΚΟ ψυχικής υγείας, οι ανυποψίαστοι υπουργοί υγείας και τα σοκαρισμένα ΜΜΕ


Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια, "αποκαλύπτουν" τις παρανομίες των φορέων Ψυχικής Υγείας (ΝΠΙΔ), ανακοινώνουν ελέγχους και, έχοντας εξυγιάνει το χώρο της ψυχικής υγείας, αποχωρούν πανηγυρικά!

Γιατί όμως, μετά από τόσους ελέγχους και ...εξυγιάνσεις, οι "αποκαλύψεις" για σκάνδαλα, παρανομίες, παρατυπίες, κομπίνες και πάρτι συνεχίζονται μέχρι και σήμερα;

Και γιατί τα ΜΜΕ (και διάφορες "ενημερωτικές" ιστοσελίδες) συνεχίζουν να "σοκάρονται" και να αναμεταδίδουν τον "στημένο αγώνα" μεταξύ υπουργείου-φορέων, ενώ γνωρίζουν ότι οι "αποκαλύψεις" και οι "έλεγχοι" αποτελούν τη διαχρονική δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, η οποία έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση τις Μονάδες και σε εξαθλίωση ασθενείς και εργαζόμενους;

Είναι μεγάλη η ιστορία (και δεκάδες τα σχετικά δημοσιεύματα) αλλά θα προσπαθήσω να σας την υπενθυμίσω μέσα από λίγες (και ενδεικτικές) δηλώσεις των ίδιων των υπουργών και υφυπουργών Υγείας, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την Ψυχική Υγεία:


Υπ. Υγείας 2006-2009: Δ. Αβραμόπουλος (ΝΔ), Γ. Κωνσταντόπουλος (ΝΔ)

"Το “ψυχαργώ”, το οποίο ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, έκρυβε και πολλές παρανομίες. Υπήρξαν εταιρείες που στήθηκαν και έπαιρναν 5 και 10.000 ευρώ το μήνα δηλώνοντας ως ψυχασθενείς τα αδέλφια τους, τα ξαδέλφια τους και τους πατεράδες τους. Ε, αυτά σταματήσαμε. Κόψαμε μέσα σε αυτό το χώρο τη ρεμούλα και την απάτη. Το λέω δημόσια και καταγράφεται. Τους κλείσαμε τις πόρτες, εξυγιάναμε τον τομέα. ...Επί ημερών μου εμπεδώθηκε η διαφάνεια. Τέρμα το κλέψιμο του κράτους" (Δ. Αβραμόπουλος, 29/09/2009)



Από το προεκλογικό έντυπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου (2009)








Υπ. Υγείας 2009-2010: Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ)

"Η υφυπουργός Υγείας (Φώφη Γεννηματά) αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι προϋπολογισμοί αρκετών φορέων απέχουν πολύ από τους απολογισμούς τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να έχει πληρώσει μέχρι πρότινος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν αντιστοίχιση σε πραγματοποιηθείσες δαπάνες εκ μέρους των φορέων!" (Αυγή, 08/06/2010)

"Βάλαμε κανόνες, αποπληρώσαμε τα χρέη και εξοικονομήσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ" (Τα Νέα, 23/08/2010)


Υπ. Υγείας 2010-2012: Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ)

“Εν μέσω τεραστίων δημοσιονομικών προβλημάτων εξασφαλίσθηκε και για το 2009 και για το 2010 στο ακέραιο η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 -για πρώτη φορά- εγγράψαμε το σύνολο των απαιτούμενων πόρων. Θεσμοθετήθηκε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διοικητικής και διαχειριστικής παρακολούθησης των οικονομικών των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα” (Α. Λοβέρδος, 16/12/2010)

(Παρά τις δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, η επιχορήγηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας μειώθηκε κατά 45% και νομοθετήθηκε η (παράνομη) παρακράτηση των συντάξεων των ασθενών που φιλοξενούνται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας)


Υπ. Υγείας 2012-2013: Αν. Λυκουρέντζος (ΝΔ), Φωτ. Σκοπούλη (ΔΗΜΑΡ)

"Ο υπουργός Υγείας έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "λαμόγια του Δικτύου" (σσ. το Δίκτυο "Αργώς", εκπροσωπεί τις διοικήσεις των φορέων ψυχικής υγείας), ενώ απείλησε ότι θα στείλει το ΣΔΟΕ προκειμένου να ελέγξει το σύνολο των φορέων των δομών και κατέστησε σαφές ότι προτίθεται ακόμη και να στείλει σχετικές υποθέσεις στον εισαγγελέα" (Αυγή, 20/09/2012)

"Η κ. Σκοπούλη περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ψυχικής Υγείας με τα μελανότερα χρώματα, αφήνοντας αιχμές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, στους προκατόχους της. «Σήμερα, οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε», είπε η υφυπουργός" (newsit, 08.10.2012)

Λυκουρέντζος: «ΜΚΟ για την ψυχική υγεία εισπράττουν χρήμα παρανόμως και έχουν απλήρωτους εργαζόμενους» (Lifo, 05/06/2013)


Φυσικά, μετά τις "αποκαλύψεις", ανακοινώθηκαν και οι έλεγχοι:

"Διοικητικούς, οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους καθώς και αξιολόγηση όλων των δομών ψυχικής υγείας και κυρίως των δομών αποασυλοποίησης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα) που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, προανήγγειλε η υφυπουργός Υγείας κα Φωτεινή Σκοπούλη, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν ανασυγκροτηθεί οι σχετικές Επιτροπές του υπουργείου" (Καθημερινή)


Υπ. Υγείας 2013-σήμερα: Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Ζέττα Μακρή (ΝΔ)

"Διπλοεγγραφές ασθενών, «μαύρη τρύπα» στους ΑΜΚΑ των ψυχικά ασθενών, ακόμη ασθενή γεννημένο το 1931, φιλοξενούμενο σε Οικοτροφείο που μεταξύ άλλων  κάνει καθημερινά γυμναστική και γιόγκα, αποκάλυψαν οι πρώτοι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας σε ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ) που χρηματοδοτούμενες αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό φιλοξενούν ασθενείς στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" (Πρώτο Θέμα. 30/04/2014)

"Στον εισαγγελέα στέλνει η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, το φάκελο με τους ελέγχους σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας που ανήκουν στην κατηγορία των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό" (Έθνος, 30/04/2014)


Τις τελευταίες μέρες, στα δεκάδες δημοσιεύματα με τις "αποκαλύψεις" της υφυπουργού Υγείας για τις παρανομίες των φορέων ψυχικής υγείας, η Ζέττα Μακρή αναφέρεται και στην εμπλοκή πολιτικών, συνδικαλιστών και οικογενειών που πλουτίζουν. Και, όπως καταλαβαίνετε, η υφυπουργός θα τους ελέγξει όλους:

«Από τον έλεγχο των δομών αυτών δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη» (Πρώτο Θέμα, 01/05/2014)

"Με δεδομένες τις καταγγελίες και όσα δεν εφαρμόστηκαν από τις έρευνες, θέλω να σας πω ότι δεν θα μείνει κανείς ανέλεγκτος. Είτε είναι φορέας που συμμετέχουν ενεργοί πολιτικοί είτε εμπλέκονται συγγενείς συνδικαλιστών είτε φορέας στον οποίο συμμετέχουν διαχρονικά στο απυρόβλητο συγγενείς στελεχών, δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο. Ούτε από εμάς, δεν θα μείνει κανείς ανέλεγκτος. Φωτογραφίζω κανέναν τώρα; Δεν ξέρω..." (Αυγή, 02/05/2014)


ΥΓ.1. Περισσότερα για το διαχρονικό εμπαιγμό με τις αποκαλύψεις και τους ελέγχους είχα γράψει παλαιότερα εδώ (δεν συμπεριλαμβάνεται η τωρινή ηγεσία του υπουργείου): Η Ελληνική Ημέρα της Μαρμότας

ΥΓ.2. Δημοσιογραφία με copy-paste των δελτιών τύπου της κυβέρνησης γίνεται; Ναι, γίνεται. Σε κανένα δημοσίευμα (με μοναδική εξαίρεση την Εφημερίδα των Συντακτών -και αν μου διαφεύγει κάποιο άλλο παρακαλώ να με διορθώσετε) δεν διάβασα την παραμικρή κριτική για το γεγονός ότι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες "αποκαλύπτουν" σκάνδαλα, ανακοινώνουν ελέγχους και τίποτα δεν αλλάζει.

ΥΓ.3. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που εξαιτίας της άμεσης ανάγκης για σκάνδαλο (και έλλειψης εφευρετικότητας) χρησιμοποιήθηκε το ίδιο ακριβώς σκάνδαλο σε διαφορετικές χρονιές και σε διαφορετικές εφημερίδες. Για γέλια και για κλάματα.

ΥΓ.4. Περσινές καταγγελίες για τις σχέσεις διοικήσεων των φορέων με το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" (η ΝΔ δεν ξέρει τίποτα): Νικήτας Κακλαμάνης, ΜΚΟ ψυχικής υγείας, βαθύ ΠΑΣΟΚ και άλλα ...παραπολιτικά

ΥΓ.5. Σχετικό με τα παραπάνω άρθρο στο HOT DOC: Άρρωστα μυαλά αισχροκερδούν σε βάρος ψυχικά αρρώστων

ΥΓ.6. Μια απορία: Γιατί καθυστερούν χρόνια να φτάσουν στους εισαγγελείς (ή δεν φτάνουν ποτέ) οι "ογκώδεις φάκελοι" με τα πορίσματα των ελέγχων; Είναι θέμα απόστασης;

ΥΓ.7. Μεταφέρω ένα απόσπασμα από ανάρτηση στο facebook του κ. Χάρη Βαρουχάκη, πρώην Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας στο ΨΝΑ (Δαφνί):

"Το πάρτι Κυρία Υπουργέ είναι γνωστό. Όπως επίσης γνωστοί είναι και όσοι μέσα και έξω από την Ελλάδα παραβρέθηκαν και το χόρεψαν ακκιζόμενοι, διαπλεκόμενοι και ποικιλοτρόπως «ωφελούμενοι» και ωφελούντες εαυτούς και αλλήλους. Και είναι προκλητικό οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι να καμώνονται πως δεν ήξεραν (Αν νοιάζονταν και ρώταγαν θα μάθαιναν). Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι μόνο το εάν κάποιοι εκεί στο Υπουργείο σας αφυπνιστήκατε ή εάν (όπερ και το πιθανότερο) πρόκειται για την ίδια χιλιοπαιγμένη, ανούσια και ύποπτη παράσταση."

update: 
Λίγες μέρες μετά από όλα αυτά, ο Άδωνης επισκέφθηκε δύο Μονάδες Ψυχικής Υγείας στην Κορινθία και δήλωσε: "Οι μονάδες που επισκεφθήκαμε είναι πολύ υψηλής ποιότητας και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πιάνουν τόπο, και αυτό μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά". Τόσο απλό ήταν. Με μια επίσκεψη ο υπουργός Υγείας έβγαλε συμπεράσματα για τη λειτουργία και τα οικονομικά των Μονάδων! Ό,τι δεν κατάφεραν όλοι οι προκάτοχοί του τόσα χρόνια με τόσους "ελέγχους". Τέτοιος εμπαιγμός !!!

Και τα "σκάνδαλα" συνεχίζονται...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΟΝΑΔΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΛΥΠΑΘΕΙΣ 'Μ.Κ.Ο' ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ .ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΕΦΤΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΝΕΙΡΟ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩ ΡΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΤΙΘΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.?ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΩΙ????ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Ανώνυμος είπε...

αφηστεμε να ζω στον κοσμο τον δικο μου!!!!! μ κ ο φορεις εκμεταλευσεις ανθρωπινου και κοινονικου κεφαλαιου!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΜΠΉΚΕ ΠΡΌΕΔΡΟς ΤΩΝ ΜΚΟ ΨΥΧ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΥΣΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗς ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΛΑ. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ

Ανώνυμος είπε...

.

Ανώνυμος είπε...

Υπομονή το πόρισμα Μακρή ολοκλήρωσε την πορεία του με κλήσεις για ακροάσεις στον εισαγγελέα...υπομονή..

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates